ПГИ "Д-р Иван Богоров"

„В сърцето на Темида”

        За поредна година в обявеният Национален конкурс на Висшия съдебен съвет за ученически есета на тема: „Позната и непозната съдебна власт” взеха участие ученици от десетите класове:

Зорница Миланова – Х Г

Вилиана Маркова – Х А

Юлия Бонева – Х Е

Нена Георгиева – Х Г

        На 09.04.2015г. учениците гостуваха на Съдебна палата гр. Варна по повод „Ден на отворените врати в Темида”.

        Председателят на Варненския апелативен съд г-жа Ванухи Аракелян и административните ръководители на Апелативна прокуратура, приветстваха участието на Варненските ученици в националния конкурс на Висшия съдебен съвет. Магистратите оцениха високо ученическите есета, демонстрирали познания за Съдебната власт, за оригиналността и творческия подход по предложената тема.

        В информационният тур „В сърцето на Темида” учениците се запознаха отблизо със структурата на съдебната система, с институциите и органите на съдебната власт в нашия град.

        В продължение на два дни – на 15 – 17.04.2015г. за пореден път Районен съд Варна отвори врати за учениците от випуск – Х клас по повод  Деня на Българската Конституция и Професионалния празник на юриста.

        Учениците влязоха в истинска съдебна зала, където им беше предоставена видеопрожекция на наказателен процес и разговаряха с наказателни и граждански съдии. Запознаха се с работата, структурата и функциите на съдебната власт, с правилата на достъп и поведение в съдебната зала. Получиха брошури с полезна информация относно правата на малолетни и непълнолетни, основните права и задължения на гражданите съгласно Конституцията.

        Десетокласниците благодариха на магистратите и поднесоха поздравителни картички с пожелания за здраве и сили в професионалния им път в търсенето на доброто, истината и справедливостта.