ПГИ "Д-р Иван Богоров"

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОБЩИНСКИ КОНКУРС “МАРИЯ КЮРИ – ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА НАУКАТА”

На 7.11.2017 г. се навършиха 150 години от рождението на Мария Склодовска-Кюри.

Нейното име е включено в списъка на 100-те личности, които промениха света. Мария Кюри е първият учен, носител на две Нобелови награди – за физика през 1903 г., поделена с Пиер Кюри и Анри Бекерел (за откриването на радиоактивните явления) и за химия през 1911г. (за получаване на чист радий). Мария Кюри запазва завинаги славата си на първата жена носител на Нобелова награда, първата жена, която чете лекции в Сорбоната, първата жена носител на две Нобелови награди в различни научни области, първата жена член на Френската медицинска академия и почетен член на редица академии на науките в различни страни.

     Във връзка с този юбилей ЦПЛР-НАОП “Николай Коперник” съвместно с РУО – Варна и Община Варна обявиха конкурс “Мария Кюри – живот, посветен на науката”.

     В него се включиха 225 ученици и 27 учители от 20 варненски училища в четири конкурсни направления – макети и модели, презентации, есета и постери.                                                             

     7 декември 2017 г., когато се проведе заключителния етап на конкурса, се превърна в своеобразен празник за всеки, който се чувства вдъхновен от  делото на Мария Склодовска-Кюри.

Второ и трето място спечелиха учениците:

Йоана Тодорова и Симона Стоянова от 10 е клас: “Радиоактивност – ДА или НЕ?” – Второ място

Людмила Алексиева и Мариела Танева от 10 б клас: “Отмъщението на радия” – Трето място

Ръководител: Недялка Христова, старши учител по физика и астрономия