ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Богоровци в Словения по Еразъм+ проект „MASTER”

Ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“, придружавани от двама учители, участваха през месец септември в мобилност в Словения по проект “MASTER: Multisystem Approach for Students to save the European Rights and the fundamental values”. Домакин на срещата беше гимназията Šolski Center Ravne na Koroškem. Учениците се включиха в разнообразни дейности, свързани с темата за солидарността и благотворителността. Партньорите от България, Словения, Италия, Португалия, Естония и Румъния представиха дейности, реализирали в своите училища, както и местни и национални инициативи, действия и програми, свързани със солидарността.

Организирано бе учебно посещение и тренинг в Междупоколенческия център, провинциалния музей и централната библиотека на Каринтия. Участниците бяха любезно посрещнати в Община Равне от кмета. Представени бяха програми, осъществяващи съвместна работа на общината и студенти-доброволци, които са в помощ на гражданите. Такава програма например е Prostofer – „Безплатен шофьор“, в която шофьори-доброволци помагат за транспортирането на възрастни хора при нужда.

Учениците и учителите участваха в социално-културно посещение в словенската столица Любляна. Посетиха благотворителната организация “Slovenska filantropija” (асоциация за насърчаване на доброволчеството) и информационния офис на Европейския парламент  в Дома на ЕС. На връщане към страната разгледаха забележителности и в австрийската столица Виена.