ПГИ "Д-р Иван Богоров"

XVI годишна конференция на Съюза на астрономите в България

От 14 до 16 юни 2023 г. се проведе XVI конференция на Съюза на астрономите в България. На откриването бяха връчени почетни плакети по случай 60-годишния юбилей от създаването на Астрономическа обсерватория – Варна, както и награди на учениците, участвали в конкурса, посветен на 125-годишнината от рождението на швейцарския астроном и физик, роден във Варна, Фриц Цвики – един от най-известните учени на  XX век.

Гости на събитието бяха Негово Превъзходителство Раймунд Фурер – посланик на Конфедерация Швейцария, дъщерите на Фриц Цвики, кметът на община Варна Иван Портних, Лилия Христова – директор дирекция „Образование и младежки дейности“, Асен Александров – председател на Национална работодателска организация на директорите (СДСОРБ), Ирена Радева – началник на РУО – Варна, български учени в областта на физиката и   астрономията.

Учениците от ПГИ ,,Д-р Иван Богоров“ спечелиха призови места и много награди във всички направления на конкурса. Отличията бяха връчени лично от дъщерите на Фриц Цвики – Маргрит Цвики и Франциска Пфенингер-Цвики, както следва:

 

  • Категория ,,Рисунки“

Рая  Янакиева – първо място

Виктория  Василева – поощрение

 

  • Категория „Видеоклип”

Димитър  Куцаров – първо място

 

  • Категория „Постери”

Симона  Гамолова – първо място

Иванина  Николова – поощрение

Християна Курдова – поощрение

 

  • Грамота за участие на Константин Липовански, Кристиана Неделчева и Николета Илиева
  • Грамота за подготовка на ученици на г-жа Ивелина Енчева
  • Грамота за дългогодишно активно и ползотворно сътрудничество и партньорство в орбитата на образованието и науката на ПГИ ,,Д-р Иван Богоров“

Пожелаваме бъдещи успехи на нашите възпитаници!

Изказваме благодарност на г-жа Ивелина Енчева, ст. учител по физика и астрономия!