ПГИ "Д-р Иван Богоров"

С грижа за нашето психично и физическо здраве – към здравословен начин на живот

Стремежът към здравословен начин на живот съпътства реализирането на разнообразни дейности по проект Грижата за нашето психично и физическо здраве – мотивация за здравословен начин на живот“, в който се включиха богоровци. Проектната идея бе на СНЦ „Мога, знам, творя“ и се реализира в три варненски институции: ПГИ „Д-р Иван Богоров”, ОУ „Отец Паисий” и читалище „Елин Пелин-1977“. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на община Варна, дирекция “Образование и младежки дейности” по програма „Младежки дейности“.

Гимназистите проведоха анкетно проучване относно нагласите на младите хора за водене на здравословен начин на живот. Потърсиха и подбраха информация, и изготвиха постери и презентации. Изработиха книгоразделители с послания: „Живей здравословно, движи се активно!“ Обърнаха внимание на влиянието на алкохола и тютюнопушенето върху човешкото здраве.  Проведоха тест с алкоочила. Проявиха креативност, създавайки проекти за банер, флаери, дипляни, малка книжка „Няколко лесни стъпки към здравословен начин на живот“.

Включиха се в спортни дейности – игри на волейбол, федербал, щафетно бягане, дърпане на въже, пързаляне с кънки на лед, подвижни игри. Дискутираха необходимостта от почивка и релаксиране за организма. Научиха повече за древната китайска медитативна система ци гун, съчетаваща двигателни и дихателни упражнения и влиянието й за подобряване на цялостното здраве на човешкото тяло. Беседи за здравословен начин на живот бяха съчетани с разходки в градски паркове, морска градина, край морския бряг. Туристическият поход от к.к. „Златни пясъци“ до Аладжа манастир и обратно предостави на младежите много забавни и вълнуващи моменти и идеи за приятно прекарване и отдих с връстници и със своите семейства сред природата.