ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Подкрепете таланта на нашите момичета, любители на морето и природата!

Моника Георгиева (9 а клас) и Вергиния Вълкова (10 е клас) са участници в организирания от Радио Варна конкурс за есе на тема „Морето в мен”, провокиращ младежите да опишат отношението си към морето. Творбите им са публикувани на сайта на Радио Варна. Читателите на сайта имат възможност да изберат най-оригиналната творба. Може да ги подкрепите на :

https://www.facebook.com/radiovarna/app/126231547426086/?app_data=%7B%7D

Пожелаваме успех  и на двете талантливи възпитанички на ПГИ „Д-р Иван Богоров”!

Ето и кратки откъси от техните есета:

„… Седя на брега на морето и гледам тънката линия, разделяща водата и небето. Тъкмо тази граница ме съпътства и в реалния живот – границата, която ме кара да бъда разумна и уравновесена. Същата тази граница обаче искам да премахна и поне за малко да бъда свободна от ежедневието – да се гмурна в облаците, да поиграя със звездите, да заблестя със слънцето. То се отразява във вълните, които нежно галят пясъка. Там всяка стъпка, всеки белег, оставен на брега, се заличава. От него не остава и следа, докато всичко стане едно.

Вземам в шепата си пясък – част от онази граница – миг от единство. Леко, песъчинка по песъчинка, изчезва между пръстите ми. Смесва се с останалите и се слива в безбрежност. Там всяка прашинка е като другите, но ако се вгледаш внимателно, не е!”

„… Чувствам морето толкова близо до себе си. Защото и аз като него имам своите крайности в настроението и състоянието си. Ту съм щастлива и сияеща, ту съм гневна и разочарована от несправедливости и елементарни човешки обиди. Но важното е, че винаги търся своето „равновесие”, своят смисъл да бъда полезна и значима за себе си, за хората които обичам, за хората, на които мога да помогна с добра дума, с разбиране, с подаване на ръка, даване на опора и преди всичко с добро сърце. Всичко това ме кара да се чувствам значима, полезна, щастлива, раздаваща обич, топлина и светлина за всички около мен.

Може би заради това си приличаме толкова много с морето, затова ми е толкова лесно да разбера „чувствата”, „мислите” и „вълненията” му, затова ми е толкова приятно и разтоварващо да застана пред величествената морска шир и да рея на свобода мислите си. Ето заради това чувствам морето част от себе си, защото то е моята същност, моето подобие, моят извор на релакс и равновесие, на сила и стимул да продължавам напред, да постигам целите си, да осъществявам мечтите си.”

Пълният текст на есетата, може да намерите публикувани на:

http://bnr.bg/varna/post/100941070/prikluchi-konkursat-za-ese-na-radio-varna