ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Маратон на четящите хора

2

Нашето училище бе една от сцените на четене в провеждащия се за 16-ти път „Маратон на четящите хора” в морската столица. Младежите с желание и ентусиазъм „прегърнаха идеята” да се включат в инициативата и да четат заедно.

На 23 април ученици от 8 и 9 клас разгърнаха страниците на енциклопедии, представящи им богатия и интересен свят на животинското царство. Обогатиха своите знания за фауната на различни континенти, научиха любопитни факти за интересни животни, проследиха разнообразни форми на взаимодействия между популациите на различни видове в екосистемите.

На 24 април десетокласниците четоха откъси от биографични книги за Мария Кюри. Завладяни от магията на художественото слово, четейки страниците, написани от дъщеря й Ева Кюри, с вълнение и интерес богоровци се докоснаха до редица интересни факти от живота на една от най-забележителните жени в областта на науката. Учениците изготвиха постер, представящ книги от българската и световната литература, отразяващи живота и делото й. Портрети на Мария Кюри, нарисувани от талантливите възпитаници на икономическата гимназия, ще бъдат изложени през месец май в регионалната библиотека.

„Маратонът на четящите хора” се организира от варненската библиотека „Пенчо Славейков” по повод Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Инициативата води началото си през 2003 година. Идеята е в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас. Започнал от еднодневен празник, в днешни дни маратонът е двуседмична кампания с множество партньори и сцени на четене във Варна и областта, като инициативите продължиха до 28 април.