ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Международен ден без тютюнев дим

 

Да спечелим заедно: един ден без цигари!“ Под това мото премина Международния ден без тютюнев дим – 19 ноември.  България е страна с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета по данни от Здравния профил на страната за 2019 г. Според „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, 2013-2014 г. в България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи.  

Ученическият ученически съвет и Училищният превантивен клуб се обърнаха  към съучениците си с призива: “Не пушете! Спечелете здраве!” Разпространени бяха онлайн информационни материали, презентации. Учениците изработиха постери.

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди за  цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.