ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Честита 30 годишнина!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Днес е денят на нашето минало, но и на нашето бъдеще. Днес е денят, в който с признателност се обръщаме към всички предшественици, вградили в темелите на 30-годишната ни история мечти и надежди. Вдъхновението и вярата на основоположниците, професионализмът и всеотдайността на сегашните учители превръщат училището в желан дом за деца ни. Защото всеки осъзнава, че училището е онази изначална величина, която формира духа и открива необятния свят на знанието, а искрата, пламнала в юношеските години, осветява и осмисля човешкия живот.
Ще си позволя да цитирам думите на Иван Вазов: „Училището не се прави с камънье! Учителят прави училището“. Поклон на предшествениците! Днес обаче избуява и моята признателност към настоящите учители.
Честит празник, колеги! В творческото русло на своя професионализъм вие влагате любов, търпение и всеотдайност. И може би затова Радой Ралин категорично заявява: „Без да се съобразявам с това, че буквата, с която започва думата учител, е от последните в азбуката, смело я слагам на първо място“. Вие сте „тихите герои на класните стаи“ – виртуални и реални. Вие сте и откриватели – на възможности и на таланти, които, за съжаление, понякога лежат в отломките на нечие саморазрушение.
Само учителят има привилегията да работи с бъдещето, а дните му да носят печата на вечната младост. Това бъдеще са нашите ученици. Щури и понякога неразумни, но търсещи, питащи и можещи. Те са първата ни грижа и най-голяма отговорност. Любознателни и по детски чаровни, с поглед, вперен в хоризонта на знанието, нашите възпитаници дръзко преследват мечтите си и смело отговарят на предизвикателствата. И ако семейството дава корените, училището пришива крилете. За полет подготвя децата, но и за завръщане към своето, към родното.
Честит празник, скъпи ученици!
На всички, свързали съдбата си с ПГИ „Д-р Иван Богоров“, пожелавам здраве, ползотворен труд, творчески устрем и вяра в бъдното.

Честит празник!
11 май 2021 г.

ДЕАН ВАСИЛЕВ
Директор на ПГИ „Д-р Иван Богоров“