ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Резултати 2-ра мобилност Лондон

logo london1

ПРОЕКТ 2015-1-BG01-KA102-013835

„Мобилност без граници – професионални умения чрез опит“

Програма „Еразъм +“, КД1 – „Образователна мобилност на граждани“,

сектор „Професионално образование и обучение“

Ученици от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”

 на стаж във фирми в Лондон

 Ученици от XI и XII клас на Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” – Варна посетиха град Лондон, Великобритания, и проведоха двуседмичен стаж в местни фирми.

Пътуването е част от дейностите по Проект 2015-1-BG01-KA102-013835 „Мобилност без граници – професионални умения чрез опит! “Програма „Еразъм +“.

За двете седмици в град Лондон учениците имаха възможност да почерпят от английския опит, обучавайки се в агенции за недвижими имоти; счетоводни компании и счетоводен отдел на петзвезден хотел в центъра на града; IT фирми; консултантска агенция; езикова школа. Те се запознаха с особеностите на фирмите – тяхната структура, управление и счетоводство. Работеха под прякото ръководство на ментори и изпълняваха успешно поставените им задачи – въвеждане на данни в специализирани софтуерни програми; счетоводни операции; проучване пазара на недвижими имоти и контакт с клиенти; въвеждане и работа с бази данни и множество административни дейности. Учениците от специалност Електронна търговия поправяха компютри и лаптопи, инсталираха софтуер, занимаваха се с антивирусни програми, уебдизайн, оформяне и принтиране на печатни материали.

„Макар и за две седмици опит, участието ми в този проект ми помогна не само да разширя професионалните си знания и умения, но и категорично промени досегашните ми разбирания и първи впечатления  както за проекта и работата в сферата на счетоводството, така и за по-добрата ми ориентация накъде бих могла да се насоча в бъдеще.  Имах шанса да превърна придобитите си знания и умения по счетоводство в училище  в полезна за развитието ми практика“, споделя Мартина от XI г клас, специалност Оперативно счетоводство.

Освен че придобиха нови знания и умения, варненските ученици впечатлиха местните специалисти с много добрата си езикова и професионална подготовка. За Антония от XII а клас, специалност Банково дело – „Проектът промени коренно мисленето ми. Помогна ми изключително много да се справям сама, без значение в какви ситуации попадам. Научих се на повече отговорност. Подобрих говоренето си на английски език. Видях един съвсем различен свят със забързано ежедневие и задължения. Благодарна съм, че участвах в проекта, защото подобрих комуникативните си и социални умения, и разширих икономическите си познания.“

Ръководителите на групата – г-жа Христина Панайотова – преподавател по икономически дисциплини и г-жа Цветелина Добрева – преподавател по английски език, посетиха всички фирми по предварително изготвен и съгласуван график; имаха възможност да надникнат в работната среда на учениците си и да получат обратна връзка за представянето им.

В края на двуседмичния стаж всички ученици получиха отлични препоръки от работодателите си.  Някои бяха поканени да се присъединят към работния екип на фирмите.

Стажуването бе съпътствано и от богата културна програма – Westminster Abbey, London Bridge Experience, The Tower of London, Tower Bridge, разходка с корабче по Темза. Учениците се запознаха с бита и традициите на Великобритания.  „Mind the gap – тази ключова фраза за британската култура, която може да бъде видяна върху фланелки, ключодържатели и сувенири, вече е натоварена с много по-емоционално съдържание за всички от групата на втора мобилност по проект „Мобилност без граници – професионални умения чрез опит!

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейската комисия, респективно Националната агенция, по линия на програма “Еразъм+”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи единствено от ПГИ “Д-р Иван Богоров”. ЕС и НА не поемат отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

Втора-мобилност-1.1
Втора-мобилност-2.1